2013-10-08 14:28:36• hírek • Kocsis Zoltán

Másfél ezer madarat számláltak Szatmár megyében

Ami az európai ranglistát illeti, megfigyelhető, hogy Magyarország az élen jár a madarak megfigyelése terén. Idén a résztvevők számát tekintve Lengyelország, Svájc és Magyarország, a megfigyelő helyek számát tekintve Hollandia, Magyarország és Lengyelország, a megfigyelt egyedek számát tekintve pedig Finnország, Magyarország és Hollandia az első három helyezett sorrendje.

A Bird Life angol madártani intézet huszadik, a Románia Madártani Egyesület Szatmári Fiókja pedig immár tizedik alkalommal hirdette meg az elmúlt hétvégén a nagy őszi madárszámlálást, az Euro Birdwach-ot. Az akcióban ezúttal harminc európai ország vett részt - közte értelemszerűen Románia is.

Országszerte 352 résztvevő 49 helyen 190 madárfajt és 95.795 egyedet figyelt meg és számolt össze. A résztvevők számát tekintve Románia a 11., a megfigyelőhelyek száma szerint 9., a megszámlált egyedek számát tekintve pedig a 12. helyen zárt az európai rangsorban.

Országon belül Kolozs és Fehér megye után Szatmár büszkélkedhet a harmadik legtöbb megfigyelővel, szám szerint 55 személy vett részt az október 5-6-án zajló tevékenységen.

Megyénkben összesen négy helyszínen zajlott a számlálás: a Kökényesdi horgásztó környékén és a Túr árterületén, a szokondi Szarka erdő és a béltekhodosi gyűjtőtó környékén, a Szárazberki halastó valamint a Majtényi halastó közelében.

Utóbbi helyszínen egy igen kellemes meglepetésben is részük volt a biológusoknak: drótokra leszállva nagy számú molnárfecske populációt láttak. Az Észak-Európából délnek tartó madarak ilyenkor általában már délebbre szoktak lenni.

A szakemberek két helyszínen is láttak füsti fecskéket is, szám szerint 45 egyedet. Tőkés récéből feleannyit észleltek, mint tavaly, összeírtak viszont 245 seregélyt. Velük kapcsolatban Fazekas Lóránd, a Románia Madártani Egyesület Szatmári Fiókjának vezetője elmondta, egy érdekes jelenségre is figyelmesek lettek: a madarak egy nyájat követtek. Figyelték, hogy a juhok szája vagy patája milyen rovarokat zavar fel és azokat kapkodtál el.

A megfigyelők láthattak több ritka madarat is. Ilyen a kis vöcsök (két egyeddel „találkoztak"), a délebbre már nem vonuló nagy őrgébics (2 egyed) illetve az őshonos barkós és függő cinege (öt illetve hat egyed).

Szatmár megyében az elmúlt szombaton és vasárnap összesen 33 fajt és 1573 egyedet észleltek a szakemberek. Az adatokat át kellett küldeniük a Román Madártani Egyesület bukaresti székhelyére, majd onnan az összesített adatokat az Euro Birdwach gyűjtőhelyére küldték, amely idén Szlovákia volt.

Fazekas Lóránd az elmúlt egy évtized tendenciáról elmondta, a legszembetűnőbb, hogy megnőtt a nagy és kis kócsagok száma. A rendelkezésére álló adatok szerint pedig Szatmár megye legritkább madara a császármadár.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: